Ekonomi

Ekonomi Haberleri

AKTOB Başkanı Yağcı Türk turizm sektörü deneyimleriyle bu süreci aşacaktır

ANTALYA (İHA) – Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Türk turizm sektörü deneyimleriyle bu süreci aşacağını belirterek, 'İç pazar her dönemde olduğu gibi yine en büyük ana pazarlarımızdan biri olacaktır dedi.

Bezelyeyi soğuk vurdu

İzmir'in Ödemiş ilçesinde üretimi yapılan bezelyeyi soğuk vurdu. Üreticiler, soğuk havalar nedeniyle fidelerin zarar gördüğünü belirterek, 'Elyaf ile koruma altına alınan fideleri kurtardık' dedi.

Düşük faizli tarımsal yatırım ve işletme kredilerinin şartları belli oldu

AK Parti MKYK Üyesi ve Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tip korona virüsle mücadele kapsamında açıkladığı 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketinin yanı sıra çiftçilere kullandırılacak düşük faizli tarımsal yatırım ve işletme kredilerinin, zor günlerde üretime devam eden tüm işletme ve çiftçiler için kurtarıcı özellik taşıdığını söyledi.

TÜRKTOB: 'Üretimin sürekliliğinin yerli üretimle, milli çeşitlerle sağlanması şart'

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, dünyayı esir alan 'korona virüs' salgınının olumsuz etkilerinin salgın sonrasında daha da ağırlaşmaması için gıda üretiminin kesintiye uğramaması gerektiğini belirtti.

Çiftçiye faizsiz ve indirimli kredi desteği

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Hayvansal üretim yapan işletmelerimiz, 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanabilecekler. 100 bin TL üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek dedi.

Bakan Pekcan: 'Bakü-Tiflis-Kars demiryolu 2 bin 500 ton kapasiteyle bütün ticaret dünyasının hizmetine açık'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 'Bakü-Tiflis-Kars demiryolu şu an 2 bin 500 ton kapasiteyle bütün ticaret dünyasının hizmetine açık. Biz bunu Ulaştırma Bakanlığımızın da koordinasyonuyla günlük 6 bin tona çıkarabilecek kapasitedeyiz. Böyle bir talep olması halinde 6 bin tona çıkararak bu demiryolunu daha aktif kullanabileceğiz dedi.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa, güne yüzde 0,33'lük yükselişle başladı.

Fiyatı 50 kuruşa düşen domates üreticinin elinde kaldı

Türkiye'nin domates üretim merkezi Kumluca ilçesinde domatesin kilogramı 50-60 kuruşa kadar düştü. Kumluca sebze halinde alıcı bulamayan domatesler salça fabrikalarına gönderiliyor. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, Kumluca'da şu anda tarım sektörü durmuş halde. Domatesi 50 – 60 kuruşa alan yok dedi.

Kırklareli’de 4 milyon 72 bin TL koyun/keçi desteklemesi

Kırklareli'de toplam bin 274 üreticiye, 162 bin 890 baş anaç koyun/keçi için 4 milyon 72 bin 250 TL destekleme ödemesi yapılacak.

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 6,4070 liradan, euro ise 7,0940 liradan güne başladı.

Koronavirüs hırdavat esnafını da vurdu

Koronavirüs endişesi tüm sektörleri olumsuz etkilerken bunlardan biri de hırdavat esnafı oldu. Koronavirüs vakalarının Türkiye'de görülmeye başlamasıyla hırdavat esnafları işlerinin yüzde 80-90 civarında düştüğünü belirtti.

Korona virüs günlerinde online alışveriş nasıl yapılmalı

Çin'de başlayıp dünyaya yayılan Korona virüs salgını nedeniyle artık alışverişlerin büyük çoğunluğu internete kaymaya başladı. Amazon artan talebi karşılamak üzere 100.000 yeni eleman alacağını açıkladı. Daha önceden hiç online alışveriş yapmayan pek çok kişi ilk kez kredi kartını internetten ödeme için kullanacak. Peki neler yapmak ve neler yapmamak lazım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez sektör temsilcileriyle görüştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sektör temsilcileriyle video konferanslı toplantı yaparak, Elektrik üretim, iletim, dağıtım ve arıza tespit-tamir süreçlerinin aksamadan devam etmesi için alınan önlemleri bir kez daha ele aldık dedi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: '196 bin 116 yetiştiricimizin hesaplarına 580 milyon lira 27 Mart'ta yatmış olacak'

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, 'Duymayan üreticimiz var ise ben de müjdemizi yinelemek istiyorum; anaç koyun keçi desteği kapsamında 80 ilde 196 bin 116 yetiştiricimize 580 milyon lira 27 Mart Cuma günü saat 18.00 itibarı ile hesaplarına yatmış olacak' dedi.

Üreticilerin gözü don ve soğuk tehlikesinde

Korona virüsü salgını nedeniyle kısmi karantina şartlarına uyum sağlamaya çalışan Ödemişli meyve üreticileri, bir yandan salgının yayılmaması için evlerinde kalmayı tercih ederken, bir yandan da tarımsal faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor. Tarım vakit kaybının olamayacağını belirten üreticiler, İki-üç hafta evden dışarı çıkmazsak ekim-dikim sezonunu kapatırız. Bu da yazın meyve ve sebzenin daha pahalı olmasına yol açar dedi.

Dünya ülkelerinin Türkiye’den sabun talebi arttı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs salgını sonrası, yabancı ülkelerin Türkiye'den sabun talebi arttı. Aydın'da sabun üretimi yapan Bilal Sabun fabrikası ihtiyaçları karşılamak için çalışmalarını yoğunlaştırırken, ata mesleği sabunculuğu teknolojiye ayak uydurarak devam ettiren Sabuncu ailesi, Karayip'ten Küba'ya, Küba'dan Rusya'ya Latin ülkelerinde Sibirya'ya kadar dünyadaki 40'tan fazla ülkenin sabun ihtiyacını Aydın'dan karşılıyor. Afrika ülkelerinde yaşayanlar için, genel temizliğin yanı sıra çamaşır yıkamada kullanabilecekleri özel sabunların bile üretildiği fabrikada bu günlerde sadece sabun üretimi yapılmıyor adeta dünyaya hijyen dağıtılıyor.

‘Mücbir’ sebeplerin ’kanıt’ koşuluyla ev kirasına yansıması

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yeni tedbir paketine göre, 1 Mart 2020'den 30 Haziran 2020'ye kadarki süreçte iş yeri kira bedelinin ödenememesi nedeniyle kira sözleşmeleri feshi edilemeyecek, bu durum tahliye sebebi olamayacak. Kararın yalnızca iş yeri kiralarını kapsadığına dikkat çeken Avukat Cevat Kazma, ev kiralarını mevcut mücbir sebepten ödeyemediğini kanıtlayan kiracıların da bu kapsama girebileceğine dikkat çekti.

Bakan Varank: 'Salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Kovid-19'un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünler geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz' dedi.

Bakan Albayrak: 'Bankaların, iş dünyamıza ve vatandaşlarımıza verdikleri dayanışma taahhütlerinin takipçisiyiz'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Bankaların, iş dünyamıza ve vatandaşlarımıza verdikleri dayanışma taahhütlerinin takipçisiyiz' dedi.