Sağlık

Sağlık Haberleri

Özel harekat polislerinden kan bağışı kampanyasına destek

Diyarbakır'da görevli özel harekat polisleri, sınır ötesi harekatlarında yaralanan asker ve polis ile doğal afetlerde yaralanan vatandaşlar için kan bağışında bulundu.

Sağlık Bakanı Koca: 'Koronavirüs şüphesi olan vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs şüphesi olan vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı dedi.

Kronik solunum yetersizliği hastaları için 'Pulmoner Rehabilitasyon' tedavisi

İnönü Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gazi Gülbaş, kronik solunum yetersizliği olan hastalar için daha özgür bir yaşamın egzersiz ile mümkün olduğunu söyledi.

Maskeye talep çoğalınca iş başa düştü

Birçok ülkede hızla yayılan ölümcül korona virüsü ile birlikte koruyucu maskelere talep arttı. Ülke genelinde yoğun talep olunca maske bulmakta güçlük çeken İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ise alternatif bir yöntem bularak maskelerini kendi üretmeye başladı.

Yemek borusu kapalı olan 2 günlük bebek, ameliyatla sağlığına kavuştu

Diyarbakır'da Mahmut ve Sezen Çelik çiftinin bebekleri Gökçe, yemek borusu kapalı olarak dünyaya geldi. 2 günlükken ameliyat edilen minik bebek, 55 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra sağlığına kavuştu.

Virüs ile mücadelede alınması gereken 10 basit önlem

Sağlık Federasyonu Başkanı Raşit Dinç, korona virüsü kapsamında günlük hayatta alınacak 10 basit önlem ile virüse karşı mücadele edilebileceğini ve hastalığa yakalanmamış kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtti.

Prof. Dr. Akbulut: 'Korona virüsünün bulaşıcılığı yüksek ama öldürücülüğü çok da yüksek değil'

Çin'de ortaya çıkan ve 104 ülkede 3 bin 809 kişinin hayatının kaybetmesine neden olan Korona virüs ile ilgili bilgi veren Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, Bu virüs aslında bulaşıcılığı yüksek bir virüs ama öldürücülüğü çok da yüksek değil. Daha çok vücut direnci düşük olanlarda yani 65 yaş üstünde, şeker hastalığı, kalp, tansiyon, böbrek ve solunum yolu hastalığı olan kişilerde öldürücü olabiliyor dedi.

Obezitede genetik yapı yüzde 25 kendini gizliyor

Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cesur, 'Bir kişinin anne ve babası kilolu ise kendisinin de kilolu olma ihtimali artar. Bu genetik yapı yüzde 25 oranında kendini gizler. Bugün çok zayıf olanların yüzde 25'i gelecekte obez olur. Kalan yüzde 75'i de obeziteye yatkınlık genine sahiptir' dedi.

Korona virüsünün yapmış olduğu psikolojik etkenlere dikkat

Psikolog Fundem Ece Kaykaç, korona virüsünün psikoloji üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Panik atak kontrolü için 10 altın kural

Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Uz. Dr. Zafer Oka, Panik atağın bir zihin durumu olduğunu idrak edin, yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın. Atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine bir yere odaklanın, nefes hızınızı düşürmeye çalışın dedi.

Kadın doğum uzmanı Prof. Çoksüer Korona virüsüne karşı hamilelere uyarıda bulundu

Diyarbakır'da Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olan Prof. Dr. Hakan Çoksüer korona virüsüne karşı alınacak tedbirler için uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Çoksüer, 'Kadın doğum uzmanı olduğum için hamile insanlarda da görülebilir. Bunlarda da eğer tedbir alındığı zaman hiçbir sıkıntı oluşturmaz, çok fazla korkmaya gerek yok. Hamilelik esnasında yakalandığında bu virüsün bebeğe geçişi söz konusu değildir' dedi.

“Hareketsiz kalan çocuklar 18 yaşından sonra depresyona girebiliyor”

Uzmanların, hareketsiz kalan çocukların 18 yaşından sonra depresyona girdikleri görüşü gündemdeki yerini alırken Prof. Dr. Cebrail Kısa 'Sosyal beceri eksikliği, içe kapanma, sosyal etkileşimin az olması ve apati çocukluk döneminde ve erişkinlikte depresyon gelişimi için önemli risk faktörleridir' diye konuştu.

10 kilo vermek tüm nedenlere bağlı ölüm riskini yüzde 20 azaltıyor

Klinik Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, '10 kilogram kayıp ile tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde yüzde 20, diyabetik hastalarda kan şekerinde yüzde 50, kan basıncında 20 mmHg, kolesterol düzeyinde yüzde 10, trigliserid düzeyinde yüzde 30 düşüş sağlanabilmektedir' dedi.

Koronavirüs medyanın da gündeminde

Çin'in Wuhan kentinde başlayıp hızla dünyaya yayılan ve oldukça korku oluşturan koronavirüsün bu yılbaşından itibaren 7 bin 519 basın haberiyle gündemde olduğu görüldü. Henüz Türkiye'de bu salgına yakalanan bir vaka görülmezken, Türkiye'nin koronavirüsün uğramadığı 6 ülkeden biri olduğu görüldü.

Göz yaşı kanal tıkanıklığına dikkat

Op.Dr. göz yaşı kanal tıkanıklığına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Yüksek sesli kulaklık kullanımı işitme kaybına neden olabilir

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari sorumlusu Prof. Dr. Aydın Acar, ''3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü'' dolayısıyla yaptığı açıklamada, Bir çalışmaya göre, 6 ila 19 yaş arasındaki kesimde yüzde 12,5 oranında özellikle yüksek volümde kulaklık kullanmaya bağlı işitme kaybı gelişmekte' dedi.

Türkiye'de görme kaybının en sık rastlanan nedeninin diyabet hastalığı olduğuna vurgu yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, Her diyabet hastası 6 ayda bir rutin göz muayenesi yaptırmalıdır. Damar oluşumları saptanırsa lazer tedavi uygulanabilir dedi.

Sık ağrı kesici kullanımı baş ağrılarını tetikliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre en fazla iş gücü kaybına yol açan tıbbi sorunlar arasında yer alan baş ağrısı, hastane başvurularının yüzde 4'ünü oluşturuyor. Geçmeyen baş ağrılarının en büyük nedeni ise ağrı kesiciler. Uzmanlar, bilinçsiz ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanımının baş ağrılarını tetiklediği konusunda vatandaşları uyarıyor.

“Aromaterapi, sağlıklı yaşam öğelerini harekete geçirir”

Kullanımı ilk çağlara kadar dayanan aromaterapinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin bilgi verildi.