Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberleri

Covid-19'a rağmen Arslantepe'ye ziyaretçi akını

Tarihi dip derinliği M.Ö 5 binli yıllara dayanan ve UNESCO geçici listesinde bulunup Kalıcı Kültür Mirası Listesi'ne aday olan Malatya Arslantepe Höyüğü, Covid-19 etkisine rağmen birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı oldu. Ziyaretçi akınına uğrayan Arslantepe Höyüğü hakkında açıklamalarda bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 'Tarih kitaplarını değiştiren Arslantepe Höyüğü, Unesco Kalıcı Kültür Mirası Listesi'nde olmayı fazlasıyla hak eden bir kültür mirasımızdır' dedi.

Takaron Vadisi’nde kartpostalları aratmayan görüntüler

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bulunan ve 145 kilometre uzunluğunda olan Takoran Vadisi kartpostalları aratmayan görüntüler ile doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı oldu.

Yıllarca türbe sanıldı, mitolojik bir savaşçıya ait olduğu ortaya çıktı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yıllarca türbe sanılan ve sonrasında yapılan araştırmalarda mitolojik bir savaşçıya ait olduğu belirlenen Piramit Mezar ilgi bekliyor.

Elazığ'da dikkat çeken 'Delikli Kaya'

Elazığ'da bir köyde yöre sakinleri tarafından 'Delikli Taş' olarak isimlendirilen bölgenin yüz yıllarca öncesinde gözetleme noktası olarak kullanıldığı düşünülen kaya dikkat çekiyor.

Elazığ'da 14. Bağ Bozumu ve Orcik Festivali

Elazığ'ın Hoşköy köyünde Covid-19 tedbirleri kapsamında 14. Orcik Festivali ve Bağ Bozumu Şenliği düzenlendi.

Şimşek, Girmana Kanyonu'na hayran kaldı

Malatya'nın Yazıhan İlçesi Kaymakamı Bülent Şimşek, Girmana Kanyonuna giderek incelemelerde bulundu.

Şahabiyye-i Kübra Medresesi'nde önce kazı sonra restore

Malatya'nın Battalgazi ilçesi Eskimalatya'daki Şahabiyye-i Kübra Medresesi'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Tarihi ören alanı, kazı çalışmalarından sonra ise restore edilecek ve turizmin hizmetine açılacak.

Başkan Çınar'ın Kitap Kafe ilgisi

Malatya Yeşilyurt Belediyesinin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile imzalanan 'Gençlik ve Gönüllülük İş Birliği' protokolü çerçevesinde Çukurdere Mahallesine kazandırdığı Kitap Kafe, kitapseverlerin ve ders çalışmak isteyenlerin uğrak noktası haline dönüştü. Raflarındaki eserleri ve nezih alanlarıyla dikkat çeken Kitap Kafe, Yeşilyurt'un kültürel yapısına ayrı bir renk katmaya başladı.

Çocuklar, Malatya'nın tarihi ve kültürel yapısını boyayacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından kültür yayınları arasına iki yeni eser daha kazandırıldı.

Müslüman Afrikalılardan Ayasofya sevinci

İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Merkezi (İNÜAFAM)'nin gerçekleştirdiği Afrika temalı webinar serisinin on birincisinde Afrika perspektifinden Ayasofya'nın camii olarak hizmete açılması kararı konuşuldu.

Altın Portakal Sinema Tırı Akseki ve Kaş’taydı

3-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin habercisi Altın Portakal Sinema Tırı, Akseki ve Kaş'ta sinemaseverlerle buluştu.

Yeşilyurt'a tarihi kentler birliği ödülü

Malatya'nın Yeşilyurt Belediyesinin ' Yeşilyurt Kentsel Tasarım' ve 'Lezzet Vadisi' projesi çatısı altında 'Restorasyon ve Dönüşüm' projeleri ile 44 Yıl Hatır Kahve Konağı, Tarihi ve Kültürel Miras Koruma Proje ve Uygulamaları Özendirme Yarışmasında Başarı Ödülüne layık görüldü.

Malatya'ya Kültürel Miras ödülü

Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projesi ve Uygulamalarını Özendirme dalında ödül verildi.

Koleksiyoncuların buluşma noktası: Antika Pazarı

Malatya'nın Battalgazi ilçesi Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda her ayın son Pazar günü kurulan Antika Pazarı, koleksiyoncular ve antika severlerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Pazarda stant kuran antikacılar ise satıştan memnun olduklarını belirtti.

Dünya mirasına aday Harput Kalesi için projelendirme çalışması

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Elazığ'ın simgesi, medeniyetler beşiği Harput Mahallesi'nin ismini aldığı Harput Kalesi için Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç koordinesinde projelendirme çalışmaları ile restorasyonda kullanılması düşünülen taşlar ayrıştırılarak dışarı taşınmaya başlandı.

'Karagöz'ün Başına Gelenler' projesi destek almaya hak kazandı

Malatyalı tiyatro sanatçısı Mehmet Ali Karataş, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2020-2021 sanat sezonu için geleneksel kategoride Karagözün Başına Gelenler projesiyle destek almaya hak kazandı.

İlyas Mahallesi kitap kafe projesinde sona yaklaşıldı

Malatya merkez ilçe Yeşilyurt İlyas Mahallesinde yapımı büyük ölçüde tamamlanan Kitap Kafe'yi ziyaret eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 'Kafemiz gerek iç ve dış tasarımıyla gerekse de raflarında ki eşsiz kaynaklarıyla mahallemize farklı bir hava katacak olup, 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızın kitaba ulaşımını kolaylaştıracaktır' diye konuştu.

Şehit Hamit Fendoğlu Ortaokulu'na kütüphane açıldı

Malatya'nın Battalgazi Belediyesi, İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi ortak bir kütüphane projesine imza atarak, Bulgurlu Şehit Hamit Fendoğlu Ortaokulu'na yeni bir Kütüphane kazandırdı.

Depremle görünmez olan 'Batık Şehir'de oluşan tahribat ilk defa görüntülendi

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde doğunun gizli denizi olarak bilinen ve 24 Ocak'ta meydana gelen depremden sonra su seviyesi yükselen Hazar Gölü'nde görünmez olan batık şehre dalış yapılarak, oluşan tahribat ilk kez görüntülendi.