Nesrin Buruncuk Değişim Uzman

Ben Suçlu Değilim

Nesrin Buruncuk Değişim Uzman

Suçluluk, bir insanın bilerek ya da bilmeyerek yalnış olduğuna inandığı bir şeyi yaptıktan sonra hissettiği duygudur. Bu duygu çocukken çevre tarafından dayatılmış ve gelişmiştir.
Suçluluk duygusu aynı zamanda bir uyarı sistemidir.Yalnış olarak yapılmış bir şeyin sonucunda kişinin kötü hissetmesine, davranışın sonuçları ile ilgili düşünmesini de sağlamaktadır. Bu şekilde davranışın üzerinde düşünüp , tekrarlanmaması için gereken önlemleri almayı sağlamaktadır.
Günümüzde herkes suçluluk duygusu hissediyor ve hayatın tadını çıkaramıyor.
Özellikle bir insan kendisi için bir şey yapınca suçluluk hissediyorsa, bu durum o kişinin suçluluk duygusunun şiddetli etkisi altında olduğunu göstermektedir.
Eğer bir kişi çocuklukta çok fazla kısıtlanmış, kendisini ifade edememiş, ailede kendini fazlalık gibi hissetmiş ise yaşamında bu duyguyu sıklıkla yaşayacaktır.
Çocuklukta yaşanan koşullanmalar, özellikle ödül/ceza sistemi yüzünden çocuğun psikolojik yapısında suçluluk kompleksi oluşmaya başlar.
Bir çocukta suçluluk duygusu oluşunca kaygı duygusu da beraberinde gelir.Bu şekilde bir çocuk ebeveynin söylediği bir şeyi yapmadığında önce suçluluk hisseder sonra cezalandırılma kaygısı yaşar.
Çevre çocuğun davranışlarını sınırlandırmak ve çocuğu kontrol etmek için suçluluk duygusunu sık sık kullanır ve çocuğun suçlu hissetmesini sağlar. Bu şekilde suçluluk kompleksinin oluşması için temeller atılmış olur.
Suçluluk duygusu çocuğun suç işlememesi ve kontrol etmek için kullanılan en etkili yöntemdir. İstisnasız her ebeveyn bu yöntemi kullanır çünkü çocukken onlara da uygulanmıştır.
Toplum tarafından kötü olarak belirlenmiş davranışı yapan insan kendisinin kötü insan olduğunu düşünür ve kötü hisseder. Bu hisse suçluluk duygusu eşlik eder.
Suçluluk duyan kişi kendisinin kötü insan olduğuna inanmaya başlayınca sağlıksız psikolojik dinamikler ortaya çıkar, birey huzursuz, mutsuz, ve depresyondan hisseder. Bunlar birçok psikolojik rahatsızlığa zemin hazırlar.
Çoğunlukla suçluluk hisseden kişiler mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahiptir. Böyle bir yapıya sahip kişiler kendilerine acımasızca suçlar. Mükemmel olmaya çalışan kişi yaptığı her şeyin hatasız olması için çaba gösterir. Bu son derece yıpratıcı ve yorucu bir durumdur.
Gerçek şudur ki, hiç kimse hatasız veya kusursuz olamaz. Mükemmeliyetçi kişi bu gerçeği göremez ve suçluluk duygusu içinde acı çeker.
Suçluluk duygusu ile başa çıkamayan kişi bir takım psikolojik sorunlar yaşar. Dikkatini toplayamaz, işine odaklamaz,sorunlarına etkili çözümler bulamaz. 
Zaman içinde suçluluk duygusu ağır bir yük haline gelebilir ve kişinin hayatını cehenneme çevirebilir. Kişiyi ağırlaştırır, aptallaştırır, karar vermekten alıkoyar, hızlı düşünmeyi ve hareket etmeyi engeller.
Suçluluk duygusu yalnızlık, pişmanlık, sorumluluk, keder ve ıstırap gibi duyguları da tetikler.
Kronik olarak yaşandığında yetersizlik kompleksine ve kişinin hayatında çeşitli güçlüklere neden olur.
İnsan hayatının farklı aşamalarında bireye dayatılan her türden suçluluk duygusu son derece zararlı ve sağlıksizdır.
Suçluluk duygusu insanları en fazla inciten, acı çektiren, zorlayan, yıpratan, üzen ve mutsuzluğa neden olan duygudur. Bu duygunun etkisiyle kişi aşırı düşünceli, umutsuz, alıngan, karamsar, takıntılı ve depresif olur.
Bu duygunun etkisinden çıkmanın tek yolu Değisim sanatıdır. Suçluluk duygusunu gidermek ve suçluluk kompleksinden kurtulmak için değişim teknikleri her gün uygulanmalıdır. Bu şekilde düzenli uygulamalar sayesinde insan suçluluk duygusundan tamamen kurtularak başarılı ve mutlu bir insan olabilir. 
Değişim Sanatında uygulanan tekniklerle sorun çözme yönünde yaratıcılık gelişerek , kişinin suçluluk duygusu nedeniyle kendine yönelttiği negatif düşünceler pozitife dönüştürülür.
Suçluluk duygusuna neden olan gerçek dışı inançlar, düşünceler ve davranış kalıpları kendiliğinden buharlaşıp gider. Bu duygunun neden olduğu travmalar giderilir.
Uygulanan değişim teknikleri ile, suçluluk duygusu ve ona neden olan her şey kabullenilir. Suçluluk duygusuna neden olan her şeyin farkına varılır ve aynı hatalar bir daha tekrarlamaz.
Suçluluk duygusuna neden olan kişiler varsa bu kişiler affedilir.
Değişim Sanatı sayesinde insan suçluluk duygusuna neden olan bütün kosullanmalardan, komplekslerden ve kalıplardan özgürleşerek yepyeni bir hayata merhaba der.

Nesrin Buruncuk
Dünya Değişim Akademisi
www.dunyadegisimakademisi.com 
[email protected] 
0 533 361 89 78

Yazarın Diğer Yazıları