Kuraklık Döngüsü Çiftçiyi Bitiriyor!
Şırnak, Mardin, Urfa, Diyarbakır ve Batman'da etkili olan kuraklık yüz binlerce dönüm araziyi vurdu.
Verim yüzde 100 oranında kaybolurken çiftçiler yüksek girdi maliyetleriyle baş edemez hale geldi. Çiftçiler, devletten acil destek talep ediyor.
Yağmurun yağmamasıyla birlikte kuraklık baş gösterdi. Tarlalardaki ürünlerin tamamen kuruması nedeniyle hasat yapılamayacak duruma gelen Şırnaklı çiftçiler, verim kaybının yüzde 100'e ulaştığını belirtiyor. Şırnak, Mardin, Urfa, Diyarbakır ve Batman'da etkili olan kuraklık, yüz binlerce dönüm arazide tarımsal verimi sıfıra düşürdü.
Biçerdöverlerin tarlalara giremeyecek durumda olduğunu belirten çiftçiler, artan girdi maliyetleri karşısında ezildiklerini ve ödeme güçlüğü yaşadıklarını ifade ederek yetkililerden acil yardım talebinde bulundu.
"Dönüm başı nakdi yardım ve elektrik desteği istiyoruz"
Şırnak'ın İdil ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Nuri Genç ve Mehmet Tevfik Genç, artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek, devletten dönüm başı nakdi yardım ve tarımsal sulama için elektrik desteğinin artırılmasını talep ettiler.
Mehmet Nuri Genç, "Bölgemizde ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Yağmur hiç yağmadı. Şırnak, Mardin, Urfa, Diyarbakır ve Batman'da verim sıfır seviyesinde. Biçerlerin giremeyeceği yüz binlerce dönüm araziden hiçbir mahsul alınamayacak. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Tarım Bakanımızdan çiftçiler için yardım istiyoruz. ÇKS'ye göre dönüm başı nakdi yardım yapılması elzemdir" dedi.
Kuraklığın yalnızca bir yıl yaşanmadığını vurgulayan Genç, "2018, 2020, 2021 ve şimdi 2025 yıllarında kuraklık yaşadık. Bir yıl kurak geçtiğinde çiftçi iki-üç yıl zarar ediyor. Çoğu çiftçi hâlâ gübre borçlarını ödeyemedi. Bazı çiftçiler sulu tarım yapıyor ama elektrik maliyetleri çok yüksek. Önceden devlet, sulama için kullanılan elektriğin yüzde 65'ini karşılıyordu, şimdi bu oran yüzde 25'e düştü. En azından bu yıl bir defaya mahsus yüzde 50'ye çıkarılmasını istiyoruz" dedi.
"5 bin 500 dönüm arazimiz kurudu, biçer giremeyecek durumda"
Nuri Genç, "Aile işletmesi olarak 7 bin dönüm arazimiz var, bunun 1.500 dönümünü kuyulardan çektiğimiz suyla suluyoruz. Geri kalan 5 bin 500 dönüm tamamen kurumuş durumda ve biçer giremeyecek halde. Sulu arazilerden alacağımız hasadı da elektrik ve diğer girdilere vermek zorunda kalacağız. Şu an verim sıfır; bir kilo dahi ürün alamayacağız. TARSİM ve il-ilçe tarım ekiplerinin sahada yaptığı tespitler de bu durumu raporladı," ifadelerini kullandı.
"Gençler tarımdan uzaklaşıyor, destek şart"
Genç çiftçi Mehmet Tevfik Genç ise köylere ve tarıma dönüşün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu yıl ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve devlet yetkililerimizden, girdi maliyetlerinin azaltılması ve destek sağlanması yönünde beklentimiz var. Arazilerimizde verim sıfır. Biçerdöver girse bile ürün alamayacağız. Gençlerin tarıma ve köylere özendirilmesi için destek şart. Maddi destek sağlanmadığı sürece gençler köyde kalmaz. Girdi maliyetleri düşürülürse hem üretim artar hem de ülke ve hane ekonomisine katkı sağlanır," dedi.
Bakmadan Geçme





