İŞKUR'dan Malatya'da istihdama katkı
Malatya İŞKUR, 2025'in ilk 9 ayında 15 bine yakın kişiyi işe yerleştirdi. Gençlerin ve kadınların istihdamdaki payı artış gösterdi.
Malatya Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, 2025 yılı Ocak–Eylül dönemine ait faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan veriler, kentteki iş gücü piyasasının gelişimini ve kurumun istihdama yönelik çalışmalarını gözler önüne serdi. Rapora göre, 2025 Eylül ayı itibarıyla İŞKUR'a kayıtlı iş arayan sayısı 27 bin 786 olarak kaydedildi. Bu kişilerin yüzde 48’i kadın, yüzde 52'si erkeklerden oluşurken; genç nüfusun oranı yüzde 40'a ulaştı.
İşe yerleştirme faaliyetlerinde önemli bir artış yaşandı. 2024 yılının aynı döneminde 12 bin 36 kişi işe yerleştirilmişken, 2025'te bu sayı 14 bin 965'e yükseldi. Yerleştirmelerin büyük bölümü özel sektör talepleri doğrultusunda gerçekleşti.
Eğitim ve beceri kazandırma alanında da faaliyetler yürütüldü. Toplam 181 İşbaşı Eğitim Programı ve 6 Mesleki Eğitim Kursu düzenlenerek 913 kişiye ulaşıldı. Kadınların istihdamını desteklemek amacıyla yürütülen Kadın İstihdamında Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) kapsamında 66 kadın, 26 firmada yürütülen projelere katıldı.
Gençlik Programları çerçevesinde İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen projelere 2 bin 592 öğrenci dahil oldu. Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında ise 42 program düzenlenerek 3 bin 478 kişi faydalandı.
İŞKUR'un temel hizmetlerinden biri olan iş ve meslek danışmanlığı kapsamında 25 bin 580 kişiyle birebir görüşmeler yapıldı. Ayrıca 7 bin 443 işyeri ziyareti gerçekleştirilerek işverenlerle doğrudan iletişim kuruldu. İş kulübü ve grup danışmanlığı faaliyetleriyle 4 bin 25 kişiye meslek seçimi, özgeçmiş hazırlama, iş arama yöntemleri ve mülakat teknikleri üzerine eğitim verildi.
İl Müdürlüğü'nün yürüttüğü bu çalışmalarla; yerel iş gücü piyasasının güçlendirilmesi, bireylerin istihdama erişiminin kolaylaştırılması ve dezavantajlı grupların desteklenmesi hedefleniyor.