Çalık Malatya'ya eğitim alanında ciddi yatırımlar yaptık

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya'ya 20 yılda eğitim alanında ciddi yatırımların yapıldığını kaydederek, kentte 846 okulun olduğunu ve 130 okul daha yapılacağını söyledi.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, eğitim yatırımları ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında yapılan çalışmalar hakkında istişarelerde bulundu. 

Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir ve idarecilerden kentin eğitiminin genel durumu, tamamlanan, devam eden projeler, yatırımlar ve hedefler hakkında bilgi alan Çalık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’de ilk kez eğitim bütçesine ayrılan payın tüm bakanlıklardan daha fazla ayrıldığı kaydetti. 

Milletvekili Çalık, eğitim bütçesinin milli savunma ve sağlık bütçesinin üzerinde olduğunu ifade ederek, “Eğitim en önemli gündemimiz. Bunun da sebebi, çocuklarımızın eğitimidir çünkü onlar bizim gözbebeklerimiz. Dolayısıyla da bütçenin en fazlasını hak ediyorlar” dedi. 

“BAKANLIĞIMIZIN 3 MİLYAR TL DESTEĞİ OLDU”
20 yıllık süreçte Milli Eğitim Bakanlığı’nın Malatya’ya önemli yatırımlar yaptığını, bakanlığın tüm okullar için 1,5 milyar, hayırseverlerinde destekleriyle 3 milyar TL desteğinin olduğunu dile getiren Çalık, şunları söyledi:
“2022 yılı itibariyle Milli Eğitim Bakanımızın Malatya’ya gelmesiyle beraber 1,6 milyar gibi büyük bir bütçeyi ilk kez Malatya’mıza kazandırmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Özellikle ikili eğitimin görüldüğü okulların öğrencilerimizin rahat edeceği hale getirilerek tekli eğitime geçirilmesi konusunda bakanımızın çok özel bir hassasiyeti var. Malatya’mızda özel okullarımızda dahil olmak üzere toplam 846 okulumuz var. Bu okulların 647’si devlet okulu olarak hizmet veriyor.”

“113 OKULUMUZUN BAKIM-ONARIM VE DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMÜ YAPILDI”

Milletvekili Çalık, Malatya’da okulların bakım-onarımı ve doğalgaz dönüşümleri için çok ciddi bir şekilde çaba sarf edildiğini anlatarak, “Bakım-onarım ve doğalgaz dönüşümü dahil olmak üzere çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. 113 okulumuzun bakım ve onarımı gerçekleştirildi. 14 okulumuzda yeni köye dönüş projesi kapsamında bölgelerimize kazandırıldı” diye konuştu. 

“44 ANAOKULU KAZANDIRILACAK”

Eğitim alanında yatırımların devam edeceğini kaydeden Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Malatya’mıza 44 anaokulunu kazandıracağız. Bu anaokullarının 41’ini bakanlığımızın bütçesiyle, geri kalanını hayırseverlerimizin vermiş olduğu desteklerle tamamlayacağız. 41 anaokulunu; Kale, Darende, Pütürge, Kuluncak, Hekimhan, Doğanyol, Yazıhan, Arguvan, Doğanşehir (2), Yeşilyurt (22), Battalgazi’ye (15) kazandıracağız. Bunun yanında toplam 130 proje yönetiliyor. Bunun 123’ü il ve devlet yatırımları, diğerleri de hayırsever vatandaşlarımızın yaptığı yatırımlar.”

“123 PROJEDEN 40’I TAMAMLANDI”

Milletvekili Çalık, 123 projeden 40’ının bitirildiği bilgisini vererek, “83 proje üzerinde de çalışmalar sürüyor. 83 projede; 21 ilkokul, 10 ortaokul, 2 imam hatip ortaokulu, 3 Anadolu lisesi, 2 Anadolu imam hatip lisesi, 1 spor kompleksi, 1 pansiyon, 2’de atölye yer alıyor. 41 anaokulunu da devlet eliyle Malatya’mıza kazandırmış olacağız. 83 projenin 67 tanesinin ihalesi tamamlanmış, 16 projede bekleme sürecinde. Yıkım kararı verilen 38 kurumdan 21’i yıkılmış, 12 kurumun ihale süreci devam etmekte, kalan 5 kurumunda yıkım-enkaz tespiti ve çalışmaları devam ediyor. Bütün projeler tamamlandığında Malatya’mıza 846 olan okulumuza 130 okul daha eklenecek” ifadelerine yer verdi. 

“DERSLİK SAYISI İKİ KATINA ÇIKTI”

Malatya’da 2002 yılında 7 bin 300 görev yaparken, bugün bu rakamın 14 bin 300’e ulaştığını kaydeden Çalık, fiziki şartları gerçekleştirirken, içini dolduracak öğretmenlerin atanması ve görev yapmalarına da vesile olduklarını söyledi. Milletvekili Çalık, derslik sayısının 2 kat artışla 4 bin 800’den 8 bin 500’e yükseldiğini kaydederek,
“Derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 33’ten 22’ye, ortaöğretimde 27’den 20’ye düşmüş vaziyette. İlimizde mevcut yatırımlar hız kesmeden devam ediyor” diye konuştu. 

İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir de kentteki eğitim yatırımları ile ilgili bilgi vererek, desteklerinden dolayı AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a teşekkür etti.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN