MAGİNDER Başkanı Karademir KOSGEB Ödemeleri En Az Bir Yıl Ertelenmeli

MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, depremden sonra zor şartlarda ayakta kalmaya çalışan esnafın KOSGEB ödemelerinin ertelenmesini ve basit usul vergilendirmesinin en az iki yıl daha uzatılmasını talep etti.

Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, Ankara Esnaf Çarşısı'nda esnafları ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Deprem sonrası konteynerlerde işlerini sürdürmeye çalışan esnafın büyük fedakrlıklarla ayakta kalmaya çalıştığını belirten Karademir, '6 Şubat'tan sonra bu şehri terk etmeyen esnafımız, tüm zorluklara rağmen evine ekmek götürmek için çalışıyor. Biz her zaman onların yanında olmaya devam edeceğiz' dedi.

Karademir, esnafın özellikle iki önemli konuda beklentisi olduğuna dikkat çekti. İlk olarak 2026 yılının Mart ayında başlayacak KOSGEB ödemelerinin esnafa ciddi yük getireceğini söyleyen Karademir, 'Esnafımız henüz kalıcı iş yerlerine geçmemişken bu ödemelerin başlaması doğru değil. En az bir yıl ertelenmeli. Çünkü yaşanan don olayı sonrası kayısı üreticisi de sıkıntı yaşadı, bu durum esnafımıza da yansıdı. Zaten zor günlerden geçen esnafımızın biraz daha nefes alması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Bir diğer konunun ise Maliye Bakanlığı tarafından esnafların basit usulden çıkarılması olduğunu dile getiren Karademir, bu uygulamanın deprem bölgesindeki esnafı büyük bir mali yükün altına sokacağını vurguladı. Karademir, 'Bugün basit usulde bir defter tasfiye ücreti 500 TL iken, gerçek usulde bu rakam 10-12 bin TL'ye çıkıyor. Ayrıca muhasebe giderleri ve vergiler de katlanarak artacak. Esnafımız zaten işini toparlayamamışken böyle bir yükün altına girmesi mümkün değil. En az iki yıl deprem bölgesi esnafımız bu yasadan muaf tutulmalı. Bu, esnafımızın en büyük talebidir' diye konuştu.

Karademir, esnafın bir diğer beklentisinin ise Malatya çarşısının tamamlanması olduğunu söyleyerek, 'Çarşı inşaatı bir an önce bitirilmeli ve esnaflarımıza teslim edilmeli. Çünkü esnafımız Malatya'nın yeniden canlanmasını bekliyor. Çarşı, şehrin kalbidir. Orası tamamlandığında hem esnafımız düzenine kavuşacak hem de vatandaşlarımız alışveriş için daha uygun bir ortama sahip olacak' dedi.

Ziyaret sırasında Ankara Çarşısı Esnaf Başkanı Erol Babacan ve esnafa da teşekkür eden Karademir, 'Biz sahadayız, esnafımızın yanındayız. Taleplerimizi her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. İnşallah devletimiz bu konuda gerekli adımları atarak esnafımıza müjdeli haberler verir' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme