Kayısı fidanı satıcıları: Talep artarak büyüyor
Düşük maliyetli ve susuz yetişebilen kayısı fidanlarına talebin arttığını söyleyen Malatya'nın Darende ilçesindeki fidan satıcılıları, 'Malatya ekonomisi zor bir süreçten geçmesine rağmen fidan talepleri artıyor ve tüccarlarımız çalışmalarını sürdürüyor.' dedi.
Darende ilçesinde, yüksek rakımlı ve susuz alanlarda kayısı üretimine yönelik yatırımlar hız kesmeden sürüyor. 2025 yılında etkili olan don olayına rağmen üreticilerin fidan dikme motivasyonunun korunduğu, hatta bazı bölgelerde artış gösterdiği gözlemleniyor. Düşük maliyetle yetiştirilebilmesi ve bölge ekonomisine sağladığı katma değer, kayısı fidanına olan talebi canlı tutuyor.
Yaklaşık 25 yıldır Darende'de fidancılık faaliyetlerini sürdüren Ziya Atılgan, 'Kayısı Darende'nin geçim kaynağı olduğu için, don da olsa, bu sene 'yemeğe yok' dediğimiz durumlar yaşandı. Yine de fidan satışları genellikle iyi gidiyor. Geçen yıllara göre biraz daha faaldi ama halkımız dağ taş demeden tarlalarını doldurdu. Gayet güzel oldu; orman yapacağımıza kayısı yetiştiriyoruz. Ekonomiye katkı sağlıyor; gübresi, çalışanı, fidancısı, herkes para kazanıyor.' dedi.
'Kayısı altın değerinde'
Susuz kayısı yetiştirildiği için masrafın düşük olduğunu vurgulayan Atılgan, 'Kayısı altın değerinde. Yatay alanlarda verim biraz düşük olsa da yükseklerde daha güzel kayısı oluyor. Susuz yetiştiği için masrafı da az. Yani iyi bir geçim kaynağı. Üretim olduğu zaman da vatandaşımız para kazanacak.' şeklinde konuştu.
'Eskiden 2 kilo kayısıya 1 fidan alınırdı şimdi 1 kilo kayısıya 4 tane fidan alabiliyorsun'
Genellikle kayısı fidanı ve çeşitlerini sattıklarını ancak gül, çiçek, çam ve buna benzer peyzaj çeşitlerini de bulunduklarını kaydeden Atılgan, 'Kayısının Kabaaşı, Hacıhalil, Çataloğlu, Hasan Bey; 5-6 çeşit bulunuyor. Diğer meyvelerde de her çeşit meyvemiz bulunuyor. Kayısının piyasası 3 senedir aşağı yukarı, 90-100 lira civarında oynuyor. Meyveler işte 150 liraya gidiyor. Ama dışarıdan gelen hurmadır, hünnaptır, ıhlamurdur; bunlar 500 lira. Yani biz burada ürettiğimiz zaman bütün sıkıntıları yaşıyoruz. Onların ürettikleri mahsuller gayet güzel para ediyor. Tamam çok miktarda satılmıyor ama gene de buradaki üreticiye de yazık yani. Eskiden 2 kilo kayısı satılır, 1 tane kayısı fidanı alınırdı. Şimdi 1 kilo kayısı satılıp 4 tane fidan alabiliyorsun.' diye belirtti.
'Yıllık ortalama 100 bin fidan satışı gerçekleştiriyoruz'
Satıcılardan Mehmet Dağdeviren ise, rakıma göre yetiştirilen kayısının veriminin değiştiğini belirterek, 'Yaklaşık 20 yıldır fidan satışını yapıyorum. Malatya ekonomisi zor bir süreçten geçmesine rağmen fidan talepleri artıyor ve tüccarlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Geçen sene, 12 yıl aradan sonra yaşanan don olayları nedeniyle talep biraz düşse de yoğunluk hl devam ediyor. Satış ve siparişlerimiz sürüyor. Yıllık ortalama 100 bin fidan satışı gerçekleştiriyoruz. Darende-Gürün hattında kurulacak bölgelerde de çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçilerimize yüksek kesim ve susuz bölgelerde beyaz kaba aşı, sulu alanlarda ise Hacıhaliloğlu ve Çataloğlu çeşitlerini tavsiye ediyoruz.' şeklinde konuştu.