6 Şubat 2023: Üç Yıl Sonra Hâlâ Aynı Acı
Bir Felaketin Ardından Kalan Sessizlik, Kayıplar ve Unutulmaması Gerekenler
Saat 04.17’de Duran Hayat
6 Şubat 2023 sabahı saat 04.17…
Türkiye, yakın tarihinin en karanlık sabahlarından birine uyandı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, 11 ili etkileyerek on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Üç yıl geçti. Takvimler ilerledi, binalar yeniden yapıldı; ancak o sabahın karanlığı, siren sesleri ve enkaz altındaki hayatlar hafızalardan hiç silinmedi.
6 Şubat artık sadece bir tarih değil; kaybın, ihmallerin ve geri dönmeyen hayatların simgesi.
Yıkılan Sadece Şehirler Değildi
Deprem, betonarme yapılardan çok daha fazlasını yıktı.
Bir gecede aileler parçalandı, binlerce çocuk yetim kaldı, anne-babalar evlatsız kaldı. Evlerle birlikte anılar, fotoğraflar, hatıralar ve yılların emeği de enkaz altında kaldı.
Depremzedeler için kayıp yalnızca sevdikleri değildi; mahalle kültürü, komşuluk ilişkileri ve “ait olma” duygusu da yok oldu. Birçok insan, doğup büyüdüğü şehirleri terk etmek zorunda kaldı ve geride dönülmesi zor bir hayat bıraktı.
Hafıza Enkaz Altında Kaldı
Depremi yaşayanlar için zaman, acıyı azaltan değil çoğu zaman derinleştiren bir unsur oldu.
Enkaz altından gelen sesler, sirenler, yardım çığlıkları ve ulaşılamayan sevdikler… Üç yıl geçmesine rağmen bu görüntüler ve sesler, depremzedelerin zihninde canlılığını koruyor.
Yeni evler yapıldı, yeni sokaklar oluştu; ancak birçok kişi için “yeniden kurulan şehirler”, eski hayatların yerini tutmadı. Çünkü yıkılan evler yalnızca birer yapı değil; geçmişin, aile bağlarının ve anıların mekânlarıydı.
Yeniden Yapılanma Var, İyileşme Hâlâ Zor
Aradan geçen üç yılda konut projeleri, altyapı çalışmaları ve şehir planlamaları hız kazandı. Fiziki yıkım büyük ölçüde onarılmaya çalışıldı. Ancak psikolojik ve toplumsal yıkım hâlâ derinliğini koruyor.
Yeni binalar yükselirken, eski komşuluklar kurulamadı.
Kaybedilen insanlar, yarım kalan hayatlar ve söylenemeyen sözler geri gelmedi.
Karanlık Günlerdeki En Güçlü Hatıra
6 Şubat depremleri, büyük bir felaketin yanı sıra Türkiye tarihinin en güçlü dayanışma örneklerinden birini de ortaya çıkardı.
Ülkenin dört bir yanından gelen yardımlar, gönüllüler, arama-kurtarma ekipleri ve isimsiz kahramanlar; karanlığın içinde umut oldu.
Bu dayanışma, acının yanında hatırlanan en güçlü ve en onarıcı duygu olarak hafızalarda yer etti.
6 Şubat: Unutulmaması Gereken Bir Tarih
6 Şubat 2023, Türkiye için artık sıradan bir gün değil.
Deprem gerçeğini, ihmalleri, hazırlıksızlığı ve kaybedilen on binlerce hayatı hatırlatan bir dönüm noktası.
Bu tarih, yalnızca anmak için değil; hatırlamak, ders çıkarmak ve unutmamak için var. Çünkü unutulan her felaket, yeniden yaşanma riskini beraberinde getiriyor.