Adaletli Bir Ücret İçin Sesimizi Yükseltiyoruz!

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ek ödeme yönetmeliği, 6 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete 'de yayımlandı.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

Eski yönetmelikteki hükümleri içeren Sağlık Bakanlığı’nın yeni ek ödeme yönetmeliğinin, eski yönetmelikle nerdeyse aynı olduğunu, yapılan değişikliklerin mevcut haksızlığı değiştirmediğini dile getiren Sahim-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Geçtiğimiz günlerde yayımlanan düzenlemenin, önceki yönetmeliğin gözle görülmeyen değişikliklerle 'yeni' olarak sunulması ve sınırlı sayıda değişikliğin hukuka aykırılıkları gidermeye yönelik olmaması, yönetmelikte herhangi bir iyileştirme yapılmadığını gösteriyor." açıklamasını yaptı.

Anayasa Mahkemesi tarafından yeni kanuni düzenleme yapması gerekçesiyle, 12.08.2022 tarihli eski yönetmeliğin birçok hükmü Danıştay tarafından iptal edilmesi gerekçesi daha yeni bir hukuki karar iken, Sağlık Bakanlığı, Danıştay'ın iptal kararlarına rağmen neredeyse aynı hükümleri içeren eski ek ödeme yönetmeliğini yeniden yayımlayarak hukuka aykırı uygulamalarına devam etmiştir. Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, bu durumu önemle vurgulayarak, ‘‘Danıştay'ın iptal kararları doğrultusunda Sağlık Bakanlığı'nın Ek Ödeme Yönetmeliği'ndeki birçok hüküm iptal edilmiştir. Ancak yetkili sendika ve ortakları, ek ödeme yönetmeliğinin yeniden adil bir şekilde düzenlenmesi ve kanunlaşması için gerekli çabayı göstermemiş, yüzdelik sendikal barajlarla uğraşarak hukuku, yasaları ve sözleşmeleri göz ardı etmiş, ancak başarılı olamamıştır. Sonuç olarak, yine sağlık kurum çalışanları mağdur olmuştur.’’ şeklinde değerlendirdi.

Yönetmelik Değişiyor Haksızlık Değişmiyor!
Yönetmelikte hukuka aykırılıkların giderilmediğini ve Danıştay tarafından iptal edilen hükümlerin aynen yer aldığını belirten Akarken, "İptal edilen eski yönetmeliğin neredeyse birebir aynısı olan yeni bir yönetmelik yayımlandı. Yüksek Mahkemenin iptal ettiği hükümlerin tekrar getirilmesi, demokratik hukuk devletine uygun bir usul değildir. Bu nedenle, yönetmeliğin yürürlüğünün durdurulması için iptal davası açıyoruz. Sağlık kurum  çalışanlarımız,hekim , uzman hekim,,diş hekimi uzman diş hekimi  39 sağlık branşında persınel, YHS, THS, GİH görevlerini yürütmektedir. İptal edilen mağduriyetler yeniden tesis edilerek, yeni maddi ve hukuki mağduriyetler yaratılmaktadır. Hukuk devletinde, yargı kararlarının uygulanmamasını ve mağduriyetlerin devamını kabul etmiyoruz! Haklarımızı hukuk, bürokrasi ve demokratik yollarla aramaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yargı Kararıyla Hukuka Aykırılık Tescillenmiştir
Son yönetmelik düzenlemesi, uzman hekimler ve yan dal uzmanlarına farklı ek ödemeler yapılırken,diş hekimlerine ve  diğer sağlık kurum  çalışanlarına düşük katssayıları layık görürken 24 saat hizmet eden sağlık sosyal hizmet kolunda çalışanların  emeğinin değersizleştirildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Demokratik bir hukuk devletine yakışmayan bu uygulamanın, sağlık kurum  çalışanlarının haklarını ihlal ettiğini ve yeni mağduriyetler yarattığını vurgulayan Akarken, ‘‘Taban ücretler ve teşvik ödemeleri enflasyon karşısında eriyip gitmiş durumda. Hekimi, hemşiresi, ATT'si, paramediği, psikoloğu, diyetisyeni, teknikeri, teknisyeni, tıbbi sekreteri, YHS, GİH, THS; hepimiz bu sürece tanık olduk. Bu bir tuzak. Ek ödeme adı altında hepimizi bölüyorlar ve açlığa mahkûm ediyorlar. Emeğimiz, o saçma katsayılardan daha değerlidir. Talebimiz, yoksulluk sınırının üzerinde, tamamı emekliliğe yansıyan, tek kalem maaş olarak temel bir ödemenin yapılmasıdır. Hem bugünü hem de gelecekteki emeklilik hayalimizi yok ediyorlar. Emeğimiz, katsayılar üzerinden yok edilemez.’’ dedi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN