Hayali Para KRİPTO HARAMDIR (!) - Nurullah VAROL

Hayali Para KRİPTO HARAMDIR (!)


İnsanlık 2000'li asıra girdikten sonra, hemen hemen her şeyin hızla değiştiğini gözlemlemek hiçte zor değil. Bu değişimden tabii olarak kullanıla gelen paralar ve para birimleride nasibini aldı. Mark, Dolar, Seent, Ruble, Türk Lirası vs. 
Pandemiden sora insanımızın cebsinde bile gezdirmekte tereddüt ettiği bi paralar, yerini Bitcoin, USD coin, Cardano gibi kripto paralara bırakıyor. Yani ismi var, bilki arkasında çok sıfırlar var ama kendisi yok. Dokunlak pek değil hiç mümkün değil. Hal böyle olunca Mtsltman bir ülkeni inanan bir ferdi olarak aklıma gelen ilk soru olmayan e hiç görülüp dokunulamayan bu sözde para dinen haram mı helal mı?
Bukan bu konuda donya müslümanlarınnın kabul ettiği İslam alimleri ve ülkelerinden pex peşe fetvalar gelmeye başladı. Verilen fetva ise gayat sarih ve net “Kripto Para HARAMDIR.”
Yayinlanan fetvada: Dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya’nın önemli İslami sivil toplum kuruluşlarından biri olan Muhammediye Cemiyeti’ne bağlı Tarjih Konseyi ve Muhammediye Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Tajdid, kripto paraların şeriata göre haram olduğunu belirtti. Dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya’da kripto paralarla ilgili bir fetva yayınlandı. Endonezya’nın önemli İslami sivil toplum kuruluşlarından biri olan Muhammediye Cemiyeti’ne bağlı Tarjih Konseyi ve Muhammediye Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Tajdid, kripto paraların şeriata göre haram olduğunu belirtti. Tajdid, Müslümanların kripto para birimlerine yatırım yapmaktan veya kripto para kullanmaktan kaçınması gerektiğini ifade ederek “Kripto paraların haram olmasının sebebi volatilite (oynaklık) ve devlet desteğinin bulunmamasıdır” dedi. Tarjih Konseyi’nin web sitesinden yapılan açıklamada da “Kripto paralar, hem yatırım, hem de bir değişim aracı olarak haramdır. Bitcoin gibi para birimleri bir varlık tarafından desteklenmez ve belirsizdir” denildi. “Haram” diyen üçüncü İslami kurum oldu. Öte yandan, Muhammediye, kripto para kullanımına karşı Endonezya’da fetva veren üçüncü İslami kurum oldu. Daha önce, Ekim 2021'de Nahdlatul Ulama (NU) ve Kasım 2021'de de ülkedeki en yüksek dinî organ olan Endonezya Ulema Konseyi (MUI) bir işlem aracı olarak kriptoyı haram ilan etmişti. İslami kuruluşların fetvaları her ne kadar yasal olarak bağlayıcı bulunmasa da, nüfusunun ezici çoğunluğu Müslüman olan Endonezya’da söz konusu fetvalar sebebiyle halkın dijital varlıklara yatırım yapmaktan veya bunları kullanmaktan cayabileceği belirtiliyor.
Fetva bu yönde verilince srıdan bir inanan larak bu fetvaya tabii olakta zaruret göstermekte. Yani haram anlayışımız ve maddelerimiz arasına artık Kripto Para'ları da katmak zorundayız. 
Yeni yazımızda buluşana kadar Selam, Muhabbet ve daim Dûa ile....

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
26Haz

NEDEN ve NASIL?

22Nis

VİCDANI KURUYAN BİR KITA

01Nis
27Mar

ŞEHRİNİN TAKİPÇİSİ!

15Mar