Canbay: Ekonomiyi Faiz Batırdı

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yaşar Canbay 'Ülkemizin kalkınabilmesi ve ekonomik problemlerin ortadan kalkması için faizsiz bir ekonomik düzenin olması gerekiyor. İnsanlar beni faiz batırdı diyor. Faiz ateştir, düştüğü yeri yakar. Faize düşen batar.' dedi.

PAYLAŞ
Malatya Sürmanşet - Malatya Sürmanşet

 Saadet partisi Malatya il teşkilatı Malatya basını ile bir araya gelerek ülke ve Malatya gündemini değerlendirdi. Gündem değerlendirme toplantısına Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yaşar Canbay, Bölge Başkanı Fesih Bozan, İl Başkanı Mustafa Canbay , İl Başkan Yardımcıları katıldı.

“ÜLKEDE GEÇİM SIKINTISI VAR”

         Toplantıda bir açıklama yapan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yaşar Canbay’ın ilk gündem konusu ekonomi oldu. Canbay ‘bugün ülkemizde pahalılık, geçim sıkıntısı, işsizlik var’ diyerek şu açıklamalara yer verdi; "Bu sıkıntılardan dolayı vatandaş büyük bir sıkıntı içerisinde. Değerli arkadaşlar ekonomik ve sosyal problemlerin çözümünde en önemli etki toplumda huzur, barış ve kardeşlikle sağlanacaktır. Eğer bir ülkede siyaset kavga, çatışma, kutuplaşma ve ötekileştirme üzerinden gidiyorsa o toplumdan sosyal hayatın, huzurun olması mümkün değildir.

         Barışın sağlanmasında muhalefet ne kadar sözlerine ifadelerine yaklaşımlarına dikkat edecekse onlardan daha çok ülkeyi yöneten iktidarın iç huzuru sağlamakta karalayıcı bir dil kullanmaktan ziyade bütün toplumda sağlıklı bir yapı olmasına özen göstermelidir.  Yine bir toplumda sosyal problemlerin ortadan kalkmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de adalettir. Eğer bir ülkede kimseye haksızlık yapılmıyorsa, herkesin hakkı kendisine teslim ediliyorsa, ayrımcılık yapılmıyorsa özellikle yargıya güven tam ise ve milli gelirden kişi başına düşen paydan herkes adil payını alıyorsa adalet var demektir.

         Ehliyet ve liyakat çok önemlidir. Dürüst insanlar iş başına getirilirse bunlar o görevleri emanet olarak görürler, fırsatçılık ile kendi çıkarları için kullanmayı düşünmezler bu sebeple güzel ahlakım da ülkedeki problemlerin çözümünde çok önemli olduğunu ifade ediyoruz.”

“SANAYİ TARIM VE TEKNOLOJİ HAMLESİ YAPMALIYIZ”

          Ülkenin kalkınması ile ilgili açıklamasını sürdüren Canbay; “Biz bu ülkenin kalkınmasını istiyoruz. Sanayi ve teknoloji hamlesinin yapılmasını, üretime öncelik verilmesini, tarım, hayvancılık başta olmak üzere kalkınmayı sağlayacak hamlelerin tamamlanmasını istiyoruz.  Tarım ülkesiyiz ama arazilerin çoğu mümbit. 20 yıldır destek azaldığı için üretim düştü. Gıda ve ilaç sektörünün çok stratejik olduğunu düşünüyoruz.  Ülkemiz teknolojisini tamamlasın, ülkemiz Uzakdoğu’nun teknoloji çöplüğüne dönüşmesin. Ülkemizdeki tarımı, sanayiyi ve bütün sektörleri etkileyen ve en önemli problem düzensiz ithalattır. Ekonomik ve sosyal sorunların çözümlenmesinde bugün yaşadığımız geçim sıkıntısı, pahalılık ve gıda fiyatlarındaki fahiş artışın, iç göçün, gençlerimizin yurt dışı hayali, Merkez Bankası stoklarının eritilerek, eksiye düşürülmesi tüm yaşana ekonomik sorunların sebebidir.” diye konuştu.

“FAİZ BATIRDI”

         Açıklamasının devamında da faizi gündemine alan Canbay; “Ülkemizin kalkınabilmesi ve ekonomik problemlerin ortadan kalkması için faizsiz bir ekonomik düzenin olması gerekiyor. İnsanlar beni faiz batırdı diyor. Faiz ateştir, düştüğü yeri yakar. Faize düşen batar. Ama bugün ne yazık ki, hazinemiz borç faiz sarmalındadır.  Bugün ülkemizin borçlarından ana borcun üç katı faiz ile sarmalı çevirmeye çalışıyoruz. Hazinemiz borç yükü altındadır. Dolayısıyla bütçenin en büyük kalemi, faize gitmektedir. 2023 yılı bütçesinde göreceğiz zaten yine en büyük gider faize ayrılacaktır.” dedi.

“BELEDİYELER İSRAF EDİYOR”

          ‘Malatya’da herkes belediye başkanlarını tanıyor, daha kendinizi neden reklam panolarına bastırıyorsunuz’ diyerek israf vurgusu yapan Canbay; “Bir ülkede yolsuzluk, rüşvet ve israf olduğu zaman o ülkede ekonomik ve sosyal problemlerin bitmesi mümkün değil. Son zamanlarda rüşvetle ilgili siyaset ve mafya ilişkilerinde çok büyük meblağlarından döndürdüğü bir çark olarak karşımıza çıkıyor. Bu da ülke ve milletimiz açısından yüz kızartıcı bir durumdur. İtibardan israf olmaz.

         Aylardır Malatya’da bulunmaktayım, belediyelerimizin şu reklam billboard belediyeciliğinden kurtulmalarını tavsiye ve temenni ediyorum. Belediye başkanlarımız bu ülkenin evladı, yüksek oranda oy vererek seçmiştir. Herkes adını soyadını biliyor, tekrar billboardlarda kendilerini göstermeye, tanıtmaya ihtiyaç yoktur çünkü sarf ettikleri her kuruş milletin alın teridir, yetimin hakkıdır, billboard belediyeciliğinde artık milletimiz gına gelmiştir. Canbay, Suriye’de yaşanan iç çatışmada Türkiye sonuna kadar arabuluculukta ısrar etmesi halinde Suriye’nin bugünkü hale gelmeyeceğini vurguladı. 

       Bizler Saadet Partisi ve Milli Görüş olarak 50 yıl önce bu ülkenin kalkınması, huzur ve barış, adalet ve eşitliğin sağlanması için hangi prensipleri ortaya koymuşsak bugün aynı şevk, ruh ve heyecanla bu prensibimizi sürdürüyoruz. 50 yıl önce ağır sanayi, teknoloji hamlesi dedik, 200’den fazla fabrikanın temelini attık, bu ülkenin kalkınması sanayi ile olur düşüncesindeyiz. Faizsiz ekonomiyi savunduk halen savunuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN